Kender du et ungt menneske, der skal ud at opleve verden?
Eller står i en situation, hvor de overvejer det?
Måske forsøger du som forælder at finde din plads i dette kapitel af det unge menneskes liv.
At rejse ud på egen hånd for første gang er nervepirrende, udviklende og fyldt med nye spørgsmål.
Også for dem, der står på sidelinjen og ser det unge menneske lette anker.
Ordet ”dannelsesrejse” bliver ofte brugt om vores højskolerejser, og spørger du os, er det netop en unik og oplagt mulighed for at lade de unge mennesker stifte erfaring med vigtige kompetencer og læringer, som de kan benytte i de livskapitler, der også venter på den anden side af rejsen.
Så hvordan støtter du dem bedst? Vi har samlet vores bedste råd og tips til forældre, der gerne vil hjælpe de unge mennesker med at blive flyveklar – i mere end en forstand.
Overvejelsen fasen
Skal man afsted eller blive hjemme? Hvilken rejse er den rigtige? Hvor lang tid vil jeg være afsted?
Der er naturligt mange overvejelser for det unge menneske på dette tidspunkt.
Vores anbefaling her, er at du støtter ved at skabe rammer for nysgerrighed og afklaring.
Stil åbne spørgsmål, der giver det unge menneske plads til selv at mærke efter.
”Hvad er det vigtigste for dig at nå i dit sabbatår?”
”Hvad ville det give dig at tage af sted?”
”Hvad holder dig tilbage?”
”Hvor længe vil du rejse?”
”Hvad er dit budget?”
Efter tid til refleksion, så kan det være hjælpsomt at få støtte til at indsnævre og tage beslutninger.
Du kan fx opmuntre til at lave prioriterede lister. Fx ”hvilke lande er vigtigst for dig at opleve?” Og for nogle er det måske første gang, de skal lægge et budget. Måske du kan støtte med eksempler på hvordan det kan gribes an?
Sidst, men absolut ikke mindst kan du tilbyde at tage med dem til et af vores informationsmøder, der er skabt til at give et 360 graders kig ind i livet på højskolerejse. Her guider vores team i de forskellige muligheder og hjælper med afklaring. Der også mulighed for at snakke med tidligere deltagere.
Læs mere og se datoer her: Informationsmøder
Gør klar til afrejse
Tiden op til afrejse er muligvis det tidspunkt, hvor det unge menneske kigger allermest hen mod dig for hjælp og støtte. Fx med visum, pakning, vacciner, forsikring og materiale der skal læses igennem.
Det er overvældende for de fleste og helt naturligt at kigge mod de voksne, man føler har mere erfaring på de områder. Men det er virkelig også her, at det unge menneske kan få en kæmpe succesoplevelse ved selv at indtage førersædet.
Vores anbefaling er, at du sidder kærligt med på sidelinjen og opmuntrer – men uden at løse og ordne.
Skal der ringes ind til DSC-kontoret med et spørgsmål? Lad dem ringe op
Skal der udfyldes visum? Lad dem selv sidde med tastaturet og udfylde 1. runde selv. Du kan også støtte ved at tilbyde et par ekstra øjne til eftertjek eller vise dem i retning af den hjælp, der kan findes hos DSC-kontoret. Fx har vi udarbejdet vejledninger, der hjælper step-for-step i visumprocessen.
Hvis de i denne fase allerede her har følt ejerskab på processen – også selvom det naturligt er svært og fyldt med tvivl – så bliver disse dele også nemmere, når de uundgåeligt står i de situationer undervejs på rejsen. Her søger vi jo også visum, tager stilling til overvægt og navigerer i alt det praktiske, der hører med til rejselivet. Og her er det ingen hemmelighed, at de deltagere, der ude på holdene dukker hovedet lidt i pinlighed, er de, der er blevet fuld-serviceret af forældrene hjemmefra og ikke aner, hvordan de skal gå til at søge et visum 😉
Afsted på rejsen
Den største ting du kan støtte med her, er at overveje kommunikationen undervejs.
Allerede inden afrejse er det en fordel at lade det unge menneske gøre sig nogle tanker om, hvor meget kontakt de ønsker undervejs. Skab en åben dialog om det og giv plads til, at de aftaler formentlig flytter sig undervejs på rejsen i takt med at det unge menneske finder fodfæste i fællesskabet og alle de vilde oplevelser udfolder sig. Det er vores erfaring, at deltagerne får mest ud af rejsen og minimerer hjemve, hvis de ikke føler et pres om at opdatere dem derhjemme. Nogle gange er et kald hjem lige præcis dét, man har brug for – men deltagerne nyder det mest, hvis det føles som et tilvalg og ikke en forventning.
TIP: Få afløb for lidt af forældre-savnet ved at følge med på sociale medier. Hvis det unge menneske ikke er typen, der ligger en masse op undervejs, så kan du altid tage et kig på @danskstudiecenter på Instagram. Her ligger vi billeder op fra alle vores hold og indimellem er der live-reportager ude fra verden. De fleste hold laver desuden et hashtag, hvor man kan se alle holdets billeder samlet. Det bliver ofte lavet ca. 2 uger inde i rejsen.
En erfaring, vi har lyst til at dele med jer forældre, er at huske på, at i jo som oftest er det unge menneskes største tryghedsperson og derfor vil i nok også opleve, når de ringer hjem, at de følelser i mærker, virker store og kan efterlade jer med en bekymring. Men husk, at I står først for, når der er brug for at græde ud. Hvorimod de oftere glemmer at ringe hjem, når alt kører på skinner. Hvilket det som oftest gør. Vores råd er derfor som forældre at tænke: intet nyt er godt nyt.
I de tilfælde hvor der opstår fx svær sygdom, så hvil i trygheden om, at rejselederen støtter dem i at søge kontakt hos læge, forsikring og jer forældre derhjemme.
Er der brug for DSC’s hjælp undervejs på rejsen, så henviser vi altid til, at deltagerne selv tager dialogen direkte med rejselederen og kontoret i Danmark, da de er myndige. Derudover vil du formentlig opleve, at der er mange informationer vi ikke må udlevere til dig som forælder, hvis du kontakter DSC, da der er en del data, som vi ikke må udlevere grundet GDPR.
Derfor opfordrer vi til, at det unge menneske tager dialogen med os og har dig med som sparringspartner.
Hjemme igen
Gør klar til at få et ungt menneske ud gennem dørene i Kastrup Lufthavn, der vokset mindst 10 centimeter i stolthed, nye venskaber, personlig udvikling og perspektiver på livet og verden. Rejselivet er dog intenst og mange af tingene har måske brug for lige at bundfælde sig, inden de helt kan sætte ord på det.
Det kærligste, du kan støtte med, er en omgang rugbrød, lyst til at lytte, stille spørgsmål og rumme at det muligvis er ambivalent for dem at vende hjem. Dejligt og trist på samme tid.
Sidst men ikke mindst kan du med fordel pakke en portion tålmodighed, hvis du henter dem i lufthavnen. Sådan et højskolerejse-farvel kan godt være svært, vemodigt og kræve lige en ekstra krammer eller to. Det er ofte svært for de unge at sætte en helt præcist klokkeslæt på, hvornår de går ud ad dørene til ankomsthallen. Men de glæder sig uden tvivl til en krammer fra dig også!
Dansk Studie Center
Vandtårnsvej 62A,
1. sal E
2860 Søborg
Ring til os:
Tlf. 48 17 10 60
Mand. - Torsd. 11-16
Fredag 11-14